
E!Gen reG!e werkt. Voor iedereen.
Via deze nieuwsbrief delen we informatie en ervaringen over aanpak ondersteuning naar e!Gen reG!e.
Vragen, opmerkingen, aanvullingen en/of suggesties? Deel ze via eigenregie@alkmaar.nl.
Nieuwsbrief najaar 2022l
De aanpak e!Gen reG!e richt zich op het stellen van de juiste vragen, zodat mensen met een ondersteuningsvraag over zorg, welzijn en gezondheid beter kunnen aangeven wat ze zelf willen en van anderen nodig hebben. Dat geeft vertrouwen, meer zingeving en verhoogt de kwaliteit van leven. Want je kunt veel zelf, maar staat niet alleen.
Waar word ik blij van?
Gemeente Alkmaar is niet de enige gemeente die werkt met de aanpak e!Gen reG!e en de coachende gespreksmethodiek. Zo werken ze hier in Deventer ook mee, al een aantal jaar langer dan wij. Tijdens een werk- en inspiratiebijeenkomst in deze Hanzestad aan de IJssel, half oktober, deelde een divers gezelschap kennis en ervaring, met als doel een duurzame ontwikkeling op gang brengen en daarmee een voorbeeld zijn in de noodzakelijke landelijke ontwikkeling. Ook wethouder Joël Voordewind liet zich informeren en inspireren. Het maakt me blij om te zien dat zo'n werkbezoek ook zo'n positieve bijdrage levert aan de interne samenwerking en interessante perspectieven geeft. Zo opperde een collega om flexibeler om te gaan met de verschillende budgetten, een interessante gedachte.
Trots op Alkmaarse initiatieven Het viel me ook op met hoeveel bewondering we kijken naar dat wat er in Deventer gebeurt, maar ons niet altijd even bewust zijn van datgene waar we in Alkmaar trots op kunnen zijn. Het is goed om ook hier ervaringen met elkaar te delen. Zo heb ik op 3 november deelgenomen aan het Sturingsoverleg Veiligheidsketen Jeugd met o.a. De Jeugd- en Gezinsbeschermers, Veilig Thuis, GGZ en de Opvoedpoli. Bij het agendapunt “een kijkje in de keuken van....” vertelde ik waar we als gemeente mee bezig zijn. De reacties waren erg leuk, men herkende onderdelen van de aanpak e!Gen reG!e. Het bleek dat verschillende partners ook soortgelijke trainingen aanbieden aan hun medewerkers, zoals de trainingen Krachtwerk van de Blijfgroep. Ook gaf de vertegenwoordiger van de Jeugd- en Gezinsbeschermers aan dat zij altijd op zoek zijn naar versterkende factoren binnen een gezin, onder meer door jeugdigen en gezinsleden de vraag te stellen: "Op welke momenten had je het gevoel van regie?".
Verbinding zoeken De komende maanden richten we ons op verbindingen leggen met andere initiatieven in onze gemeente. Want hoe meer zorgprofessionals zich richten op het signaleren van onderliggende gezondheids- en gedragsproblemen en de juiste vragen stellen om inwoners te stimuleren en versterken, hoe meer zij zich gehoord voelen en zelf de regie nemen over sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.
e!Gen reG!e: ik werk ermee
Wat betekent de aanpak e!Gen reG!e in de praktijk? Iedere maand stellen we één vraag centraal. De vraag van de maand november:
Waar wil je meer van?
Hoe mooi zou het zijn als je leidinggevende je eens zou vragen: wat heb je deze week NIET gedaan? Dat ene woordje maakt een groot verschil. Dat geldt eigenlijk voor alle vragen die passen bij de aanpak e!Gen reG!e. Het in de praktijk brengen van de aanpak lijkt op omdenken: andere vragen stellen dan je misschien gewend bent, minder invullen, meer volgen. Met een focus op een mogelijkheid of oplossing, in plaats van op een probleem. Promotie in plaats van preventie. Kortom: net een ander perspectief. En: altijd positief geformuleerd.
Werkbezoek gemeente Deventer
Een werk- en inspiratiebijeenkomst over het versterken van eigen regie van mensen in de gemeente
Alkmaar en Deventer hebben beide een stevige ontwikkeling in gang gezet op het versterken van het gewone leven en het vergroten van eigen regie van mensen in hun leven. Zodat inwoners meer eigen antwoorden vinden in hun eigen omgeving, waardoor ze zich gezonder en gelukkiger voelen en minder behoefte hebben aan professionele zorg en ondersteuning. Waarmee welzijn en zorg betaalbaar en toegankelijk blijven voor wie dat nodig heeft.
Waarde zichtbaar maken
De werkbijeenkomsten in Deventer waren gericht op beleid en uitvoering, ontwikkeling met partners, effecten zichtbaar maken en de rol van wijk- en toegangsteams. Daarnaast maakten we kennis met deelnemers en begeleiders van het initiatief Buurtgeluk.
Tijdens de werksessie 'effecten zichtbaar maken' dachten we na over de richting en actie die nodig is om een beweging in gang te zetten. Op mensniveau is 'je gehoord voelen' één van de belangrijkste aspecten, zowel als het gaat om bewustwording én activatie.
Van bewustwording... ...naar gedrag:
Wat mag ik?
Wat kan ik? Wat doe ik?
Wat wil ik?
Werkbezoek Deventer - ervaringen van collega's
"Het bezoek in Deventer geeft aanleiding om verder te denken over wat wij nodig hebben om een volgende stap te zetten bij het toepassen van eigen regie. Als organisatie en als team."
"Het werkbezoek bood een mooi inkijkje in het werk en de methode, ondanks dat mijn dagelijkse praktijk anders is.
Wij werken wel samen met het sociaal domein, maar geven geen uitvoering aan de producten. Dat maakte het soms wat lastig.
Dat mensen zich gehoord moeten voelen is belangrijk, ook in ons werk. Dat is zeker een overeenkomst.
In december start de cursus e!Gen reG!e bij ons, echt gericht op ons werk. Ik zie daar wel kansen."
---
"Het maakt niet uit hoe je het noemt, het gaat vooral om gedrag."
Negatief vs positief perspectief
Geen wijk in Alkmaar is hetzelfde en overal is andere problematiek, maar ook kracht. Het zou mooi zijn als we die kracht meer zouden kunnen vinden. Waar worden inwoners nou blij van? Wat kunnen zij er zelf aan bijdragen, i.p.v. dat er vanuit de gemeente iets bedacht moet worden. Met aandacht voor het vrij toegankelijke veld en hoe je deze meer passend aan de wijk en in goede samenwerking met de bewoners van een wijk kan laten 'shinen'.
Kunnen we positieve tegenhangers vinden voor problemen?
Valpreventie vs. een rollator race?
Jeugdhulp op gebied op scheiding vs. eigen plan?
"Wat een bevlogenheid en eenheid in taal bij zowel beleidsmedewerkers als uitvoerend werkenden!"
---
"Ik vond het interessant en leuk om met collega's op pad te zijn die ik normaal niet zo gauw spreek."
---
"Andere invalshoeken leiden tot nieuwe inspiratie!"
---
"Ik zou graag naar huisarts/ziekenhuis /directeur GGZ willen gaan en een gesprek hebben over waar zij tegenaan lopen bij maatschappelijke vragen vanuit inwoners, en wat een oplossing zou kunnen zijn. In ons team hebben wij erover gesproken en gevraagd bij welke school 'het vuurtje al brandt'."
"Ik voelde trots dat wij het als gemeente Alkmaar allesbehalve slecht doen. Bijvoorbeeld met team 16+, maar ook de dagstart eens per week in de wijkcentra. Eigen regie is echt iets van gemeente Alkmaar."
---
"De vraag 'wat is je volgende stap?' is eenvoudig en doelmatig. Deze zal ik bewust vaker stellen."
---
"Ik denk aan een ontmoetingsdag met het maatschappelijk veld (jongerenwerk, huisartsen, POH-ers, gebieds-OOVV-ers, voorveld, wijkcentra). Elkaar kennen levert iets op!"
"Laten we op ‘hoger niveau’, meer de verbinding zoeken met bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars. Niet meteen 'nee' zeggen maar 1 potje maken met bijvoorbeeld de zorgverzekeraars, wmo of jeugd. Mocht naderhand toch blijken dat het bijvoorbeeld jeugd moet zijn, dat die het dan in de pot terug stopt. Het gaat nog te veel over ‘wie gaat het betalen’."
---
Ik zou graag willen dat de waarde 'Eigen Regie' in het DNA van onze organisatie terecht komt. Ik denk dat dat alleen gaat lukken als er blijvend aandacht en focus op ontwikkeling is."
Andere naamgeving, hetzelfde uitgangspunt
Passende Zorg, van ZZ naar GG, Oplossingsgericht werken, Oplossingskracht, Eigen Kracht, Eigen Plan, Veerkracht, Positieve gezondheid, Waardengestuurd werken, Cliëntregie, Zelfregie: welke naam we er ook aan geven, de uitgangspunten zijn soortgelijk.
De basis is de menselijke maat en de zelfbeschikkingsbehoefte:
Autonomie
Betrokkenheid
Competentie
Oplossingsgericht werken
Oplossingskracht
Eigen Kracht
Eigen Plan
Veerkracht
Positieve gezondheid
Waardengestuurd werken / Cliëntregie
Van ZZ naar GG
Ik kan veel zelf, maar sta niet alleen
Vragen zijn een belangrijk instrument om de aanpak e!Gen reG!e in de praktijk te brengen. Door de juiste vragen te stellen, een luisterende houding aan te nemen, los te laten en vertrouwen te geven bieden zorgprofessionals inwoners ondersteuning om zelf meer verantwoording te kunnen, mogen en durven nemen EN zelf stappen te zetten. Dat geeft (zelf)vertrouwen.

Soortgelijke initiatieven
e!Gen reG!e is een waardengedreven aanpak: door waarden uit te vragen, kun je mensen activeren op basis van intrinsieke motivatie.
Hiernaast en -onder een aantal voorbeelden van initiatieven in het verlengde van e!Gen reG!e:
Oplossingskracht bij leerlingen stimuleren Samenwerkingsverband Sterke kinderen, sterke toekomst Noord-Kennemerland

Gemeente Deventer
Het toepassen van de aanpak e!Gen reG!e vraagt om een luisterende houding. Inwoners van de gemeente Deventer kunnen met hun eigen initiatieven en ideeën terecht bij het Loket van Mogelijkheden. Doel is om inwoners in gezamenlijkheid één stap verder te brengen.

Cliëntregie / Waardengestuurd werken
Gemeente Utrecht
"(...) het is van belang dat professionals regie door de inwoner zelf als startpunt nemen, vanuit de visie dat:
- Zelfregie altijd mogelijk is;
- Niet iedere inwoner in iedere situatie in staat is om te zien en ervaren dat hij regie kan voeren;
- De inwoner de regie zoveel als mogelijk voert en de professional (waar nodig) werkt aan versterken van zelfregie door coachen, volgen en leiden.
Team StraatGeluid is voor alle jongeren en zet de jongere op 1. Ongeacht de vraag.
Met eigen kunnen & willen, met ouders, met eigen netwerk, dus gericht op wat wél kan.
De oproep van jongeren is duidelijk gericht op eigen regie:
“Praat niet OVER ons maar MET ons”
Inspiratiekaarten
De aanpak e!Gen reG!e is een praktijkgerichte aanpak. Het effect is het grootst, als zoveel mogelijk mensen de visie kennen en de gesprekstechnieken toepassen. Om te zorgen voor blijvende/terugkerende aandacht voor e!Gen reG!e is een toolkit gemaakt, met onder andere Teams-achtergronden, een kaartenset met insiprerende vragen en ansichtkaarten. Dit alles om de toepassing van de aanpak e!Gen reG!e te in de dagelijkse praktijk te ondersteunen, zowel bij eigen medewerkers als vertegenwoordigers van partnerorganisaties, bij aanbieders en bij professionals en vrijwilligers in het voorveld.’







De aanpak e!Gen reG!e heeft raakvlakken met andere initiatieven in Alkmaar. inspireer elkaar. Deel deze nieuwsbrief met anderen via onderstaande link: